Gost KK Ilidža i KK BBY proslavljeni trener Rusmir Halilović

Prezentacija je održana u hotelu Orange na Ilidži u prisustvu medija i velikog broja gostiju, a oba dana vikenda smo pratili i pokazne treninge sa košarkašima KK Ilidže.

Proslavljeni trener Rusmir Halilović, dobro poznato ime u košarkaškim krugovima boravio je proteklog vikenda na Ilidži. U organizaciji KK Ilidža i KK BBY tom je prilikom prezentovao svoj projekat „Košarka +“.

Nakon prezentacija u velikim evropskim gradovima, Halilović je svoju inovativni program predstavio i nama što nam čini veliko zadovoljstvo s obzirom da je u pitanju projekat koji prema mišljenju mnogih predstavlja budućnost košarke i jedan savim novi pristup razvoju igrača. Oni koji ga duže poznaju i koji su imali privilegiju da sarađuju s njim još jednom su dobili potvrdu da je Rus opet ispred ostalih, barem za dva koraka.

Prezentacija je održana u hotelu Orange na Ilidži u prisustvu medija i velikog broja gostiju, a oba dana vikenda smo pratili i pokazne treninge sa košarkašima KK Ilidže.

Kroz projekat je predstavljen novi vid edukacije košarkaša, odnosno put sigurnog uspjeha kroz takmičenje u košarkaškim vještinama.

Zahvaljujemo se i našim prijateljima koji su bili gosti, istinskim ljubiteljima košarke, kao i medijima koji su se pobrinuli da se ovaj projekat prezentuje u javnosti.

Hvala naravno i našim igračima koji su učestvovali u programu i njihovim roditeljima.

Da bismo svima, pri čemu mislimo prvenstveno na naše mlade članove, njihove roditelje a i ostale, bilo jasnije, koji rejting  Halilović uživa u Evropi, donosimo mišljenja i stavove nekih od košarkaških trenerskih i igračkih autoriteta Evrope.

Duda Ivković- trener

“Ja trenere dijelim na one koji ostavljaju trag i one druge. Rus je  trener specijalista za rad sa mladima, bio je  jako uspješan i seniorski trener, kao što je pokazivao u EFES PILSENU, OYAK RENAULT-u, Budućnosti, Jugu. Rus nam je podario tri  selekcije od kojih smo napravili evropski dream team.”

Mirko Novosel – trener

Rusmirov trenerski rad je počeo kad sam ja preuzeo kadetsku reprezentaciju Yugoslavije. To je bilo vrijeme kad je 66 trenera konstatiralo da u Jugoslaviji više nema juniora. Pokojni Branislav Rajačić i ja smo krenuli da tražimo igrače. U Tuzli smo našli Mirzu Delibašića, u Čačku Dragana Kičanovića, u Puli Željka Jerkova, u Nikšiću Rajka Žižića.. i tako smo formirali kadetsko – juniorsku reprezentaciju, koja je osvojila dva zlata i bez poraza dobila 31 utakmicu u nizu. Četvorica iz te generacije su odmah prešla u „A“ reprezentaciju i postali seniorski prvaci Evrope.. Sav taj naš rad je pratio Rusmir Halilović. Pokazivao je veliku ambicioznost i mi smo ga vrlo brzo uključili u rad.

Milivoje Karalejić – trener

Rad sa mladima zahtjeva mnogo znanja, energije, hrabrosti, upornosti i uz sve to mora se dugo čekati da se uberu plodovi. Rusmir je izuzetno metodičan i uvijek je znao da predvidi buduće košarkaške tokove. Od kada znam Rusmira on živi 28 sati sa košarkom, iako znamo da dan ima 24 sata.

 Vlade Divac – igrač

Selekcija koju je Rus formirao od generacije 1967/68 je imala četiri NBA igrača i tvoju početnu inerciju u svemu, a onda smo se mi dalje usavršavali i postavili evropski dream team. Rusmiru hvala na svemu. Rusmir je nastavio, kao dobar đak, Novoselovu filozofiju koja je formirala zlatnu generaciju (Čosić, Kičanović, Delibašić, Dalipagić..). On me naučio prve košarkaške korake i dugujem mu zahvalnost.

Aleksandar Petrović – igrač/trener

Postoji jedan segment igre koji je Dražen definitivno naučio od Rusa, a to je bilo nešto neuobičajno. Svi su u reket ulazili dvokorakom, a Rus ga je naučio da u reket ulazi sa naskokom i u jednom kontaktu na dva stopala. Na taj način Dražen je imao trostruku prijetnju: bekend šut, fintu i pivot šut i pas. Taj elemenat s Draženom Rus je  radio do iznemoglosti, tako da je to postao njegov treid mark, pored šuta. Zadaću koju  mu je Rus zadavao u mlađim kadetskim danima su bile obavezne dnevne ture šutiranja, Dražen je održavao i u NBA ligi, samo što je norma bila 500 ubačenih, pa čak i na dan utakmice. Rusu se zahvaljujem u moje ime i u  ime moje obitelji.

Žarko Paspalj – igrač

Da Rusmir nije bio snalažljiv, ja nikad ne bih osvojio zlato i srebro i postao najbolje krilo u Evropi, a zatim napravio ovakvu seniorsku karijeru.